A GÉPSÉGSZALON ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT! Ez a blogspotos felület már nem frissül - az újdonságokért, és a teljesen átemelt régi tartalomért látogasd meg az új oldalt és ha tetszik, mentsd el a kedvenceid közé! AZ ÚJ OLDALRA LÉPÉSHEZ KATTINTS IDE! - GEPSEGSZALON.HU

2009. május 24., vasárnap

05.25: Törülköző Nap és Geek Pride Day!

Ne feledjétek! Május 25. ugyan idén hétfőre esik, de ez a hétfő mégsem csak a szürke munkahét első és egyben legborzasztóbb napja lesz. Két nagyszerű emlék- és ünnepnapot ajánlok minden Gépségszalonnázó figyelmébe.

Az első, amit május 25-én ünneplünk, nem más, mint a...

A Törülköző Napot Douglas Adams, a 2001-ben elhunyt sci-fi író emlékére rendezik meg világszerte a műveit és hagyatékát tisztelők. Ilyenkor az ünneplő egy törülközőt cipel magával egész nap, bárhová is megy, hogy mindenki jól láthassa, neki van, ő mindenre felkészült... Hogy miért pont törülközővel ünneplünk egy néhai írót? Aki nem olvasta a kultikus Galaxis Útikalauz Stopposoknak című könyvet (és folytatásait), az egyrészt azonnal zarándokoljon el egy könyvesboltba, másrészt, az író portréja után olvassa el a magyarázatul szolgáló pár soros idézetet a könyvből.

Douglas Adams

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni. Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó.)”


Május huszonötödik napja egy másik fura ünnepről is nevezetes, ez pedig a


Ez az "ünnep" Spanyolországból származik, ahol 2006-ban ünnepelték először, annak emlékére, hogy május 25-én mutatták be a klasszikus Csillagok Háborúja (Star Wars) sorozat első darabját, az Új Reményt, 1977-ben. A spanyolul "día del orgullo friki" névre hallgató nap híre 2008-ra ért át a Nagy Vízen az amerikai kontinensre, és szép lassan terjed szerteszét a világon. Ilyenkor minden geek vagy nerd azt ünnepli, hogy az, ami. Ez a két kifejezés olyan egyént takar, aki műszaki területeken, gyakran számítástechnikában igen jártas, de sokszor ennek "ellentételezéseként" szociálisan kevéssé illik be az átlagba. Geeknek neveznek mindenféle "tipikus rendszergazda kinézetű" figurát, de olyanokat is, akik megszállott sci-fi rajongók, vagy épp kütyüfanok.

Szóval, hétfő reggel fel a törülközőkkel! E sorok írója brutális metálviking sziluettjén például egy barna, plüssmacival ékesített darabot vet át hanyagul.
42!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

még jó, hogy nem Gay Pride Day