A GÉPSÉGSZALON ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT! Ez a blogspotos felület már nem frissül - az újdonságokért, és a teljesen átemelt régi tartalomért látogasd meg az új oldalt és ha tetszik, mentsd el a kedvenceid közé! AZ ÚJ OLDALRA LÉPÉSHEZ KATTINTS IDE! - GEPSEGSZALON.HU

2009. március 6., péntek

Steampunk csodák #1: Frankenstein PC

A steampunk egy furcsa sci-fi irányzat, mely tulajdonképpen egy alternatív közelmúltat illetve jelent ábrázol, mégpedig olyat, amelyben a technikai fejlődés jó része az 1800-as években ragadt, tehát nincsenek műanyagok, az elektromosság helyett is inkább a gőz az úr, de ezeken az alapokon egy teljesen másféle technológiai útvonal indult el: gőz-autók, réz űrhajók, kovás lézerpuskák világa ez, a legtöbben talán a Vadiúj Vadnyugat (Wild Wild West) című Will Smith-filmben láthattak hasonlót.

Nos, egy Dana Mattocks nevű fiatalember egy teljes PC-t épített steampunk stílusban. A felhasznált anyagok nagy része fém, pontosabban réz. Az impozáns, 8 láb (közel két és fél méter) magas gépház első és hátsó oldala önmagában monumentális, és irtózatos mennyiségű, aprólékos munkát feltételez:


A PC már készen van és működőképes, Dana viszont azóta is folyamatosan csiszolgatja, részletekbe menő plusz ketyerét építve a házba. A működő, ketyegő óramű, az igényesen megmunkált gőztartályok, ékszíjak, és rejtett LED-ek gondoskodnak arról, hogy egy ilyen gép gazdája ne a monitort, hanem magát a PC-t bámulja naphosszat. Ráadásul éjszaka belülről sejtelmes, horrorisztikus zöld fényt áraszt a szerkezet, amolyan gótikus horror módjára, ezért is nyerte a Gépkeresztségben a Frankenstein PC nevet az alkotás. Persze a kinézet mögött valódi erő dolgozik, dual 8800-as grafikus kártyától a multi-kártyaolvasóig (természetesen rézből!) mindent megtalálhatunk, ami a valódi jelenkor elvárásainak megfelel.


További fotók a (szent őrült) készítő Flickr galériájában tekinthetőek meg, érdemes minden apró kütymütyöt jól megvizsgálni, mestermunka!

3 megjegyzés:

tuli írta...

ez az egyik kedvenc modom - valami hasonlót szeretnék én is összehozni :) na, jó, még csak tervezési fázisban tartok, de eleve durva házat vettem alapnak :)

http://www.3t.hu/images/GMC%20R4%20Bulldozer%20fekete.jpg

scullly írta...

mindenképpen várjuk a leírást meg fotókat a készítési fázisról és a végeredményről! :) hajrá!

tuli írta...

mindenképp dokumentálom majd. még csak 1-1,5 éve gondolkodom rajta, hogy is kellene, a kivitelezés is biztos lesz ennyi - magamat ismerve :D
picit félek tőle, nem volt valami olcsó ez a ház :)