A GÉPSÉGSZALON ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT! Ez a blogspotos felület már nem frissül - az újdonságokért, és a teljesen átemelt régi tartalomért látogasd meg az új oldalt és ha tetszik, mentsd el a kedvenceid közé! AZ ÚJ OLDALRA LÉPÉSHEZ KATTINTS IDE! - GEPSEGSZALON.HU

2009. április 17., péntek

Tweenbot - segíts az elveszett kis robotnak!

"Úgy fázom és félek, segítsetek Tweenbotnak, a kis robotnak!" - elferdítve lehetne így is mesélni erről a kísérletről, melyet a New York University egyik diákja, Kacie Kinzer indított el. Nézzük is, ki is ez az "elveszett lélek":

Nos, amint látható, ez egy kedves kis "robot"... Egészen pontosan egy papírdoboz-alkatrészekből összerakott robotocska, amelyben tulajdonképpen nincs is sok "robotos", hiszen gyakorlatilag arra képes csupán, hogy egyenesen haladjon előre kis kerekein. Ezt mindenesetre igen bájosan teszi:

Nos, akkor mégis miről van itt szó? Természetesen nem a robotika megreformálása a cél, inkább egy frappáns szociológiai kísérlet. A "robotot" ugyanis készítője lehelyezte egy park egyik szegletében, és útjára indította. A cél pedig az, hogy eljusson a szemközti sarokba, mégpedig úgy, hogy a zászlóján szereplő üzenet hatására a sétáló emberek "igazítsák útba".

Valószínűleg depresszív és antihelper országunkban igen lassan érne célba szegényke az ignoráns népességnek "köszönhetően" (arra pedig gondolni sem merek, hogy mennyi idő alatt rúgná fel egy idegesebb IQ-harcos, vagy vinné el a MÉH-be egy helyi "mindensarkonálltammár". New Yorkban azonban érdekes módon egész jó eredményekkel büszkélkedhet a mosolygó papírdroid...

A kísérlet helyszínéül szolgáló Washington Square Park közel tíz hektáros "labirintusán" ugyanis 42 perc alatt ért át, és ebben összesen 29-en segítettek neki. Tweenbot nevében is köszönjük!

A projektről többet az ötletgazda, Kacie Kinzer weboldala többet is elmesél, zárásként íme, egy videó, melyet rejtett kamerával rögzítettek az eseményről.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez teljesen jó