A GÉPSÉGSZALON ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT! Ez a blogspotos felület már nem frissül - az újdonságokért, és a teljesen átemelt régi tartalomért látogasd meg az új oldalt és ha tetszik, mentsd el a kedvenceid közé! AZ ÚJ OLDALRA LÉPÉSHEZ KATTINTS IDE! - GEPSEGSZALON.HU

2009. június 24., szerda

Innovatív Instrumentumok #4 - gitártanítás OLED-del

A gitártanulás sokszor nehéz feladat, és nem csupán azért, mert az ember összeakadó ujjait egy idő után csak kombinált fogóval lehet szétszedni a kezdeti időszakban. Az se könnyű, ahogy egy oktatóvideóról nézzük a tanár kezét a fogólapon, és a mozdulatait agyban meg kell fordítanunk, hogy mi a képernyő "innenső oldalán" is lefoghassuk a kívánt akkordokat. Bizonyára Eugene Cheung designer is így érezhetett egykoron, ugyanis eme problémák megkönnyítésére alkotta meg a Maestro Laser Guitar Trainer koncepcióját.

A segédlet egy olyan hardverre épül, melyet egy átlagos felépítésű gitár szarvaira erősíthetünk, így a szerkezet egyfajta hídként nyúlik át a nyak fölött. A rajta található apró OLED fényforrások pedig képesek bármelyik húr bármelyik bundját megvilágítani.

Az eszköz szoftveres része a betöltött zeneszámok gitártémáit alakítaná át gitártabulatúrákká (mondjuk ez a koncepció egyetlen gyenge pontja, hiszen egy kész zeneszámból digitálisan "kihallani" és elemezni a gitár témáit nem egyszerű feladat), és akár az eredeti dal lejátszása mellett gyakorolhatunk úgy, hogy a kis piros fények pontosan megmutatják, mit hol kell lefogni.

Amint látjuk, a koncepció igen jó ötlet, bár még van mit dolgozni a megvalósításon - az is igaz azonban, hogy addig a manuálisan betöltött tabulatúrákat hozzáigazíthatjuk az eredeti dal sebességéhez, és máris lehet gyakorolni. És ez mégis élvezetesebb, mint homlokráncolva tükrözni a videón látható gitárhősok kezeit...

________________ _ _ _ _
"Innovatív Instrumentumok" fantázianevű kicsiny rovatunkban nem szégyelljük használni az elcsépelt és lassacskán közutálatnak örvendő "i betűs szót" (amelyik ráadásul nem az instrumentum), mivel itt valóban olyan hangszereket, hangkeltő ötleteket gyűjtünk össze, amelyek a sokat kritizált zeneipari állóvízből valóban ötletes, előremutató kiutat jelenthetnek. Az összes ilyen postot jól össze is gyűjtöttük ide:
Gépségszalon - Innovatív Instrumentumok Gyűjtemény

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok! Ez nagyon jó, de mégis, hogy lehet beszerezni? Vagy egyáltalán Magyarországon megrendelhető? Segítsetek kérlek! :)

scullly írta...

Szia,

Sajna rossz hírem van: ez nem létező termék, csupán koncepció.

Az ilyesmiket általában érdekességnek, gondolatébresztőnek szánják a tervezők.

Egyes esetekben előfordul, hogy egy gyártó fantáziát lát az ötletben (és meg is van minden technológiája az előállításhoz), ezért megveszi az ötletet, legyártja és piacra dobja.

De ilyesmiről a Maestro Laser Guitar Trainer esetében nem tudunk, sajna! :(

Névtelen írta...

Szia!
Köszönöm szépen és valóban nagyon sajnálatos, hisz ez, elméletben, nagyon ötletes, hasznos dolog lenne, még kisebb változtatásokkal, leegyszerűsítve is. Maga a lézertechnika, ami pontosan mutat mindent, nagyon jó szerintem.
kár érte... reméltem, hátha van azóta valami változás ez ügyben... :)

scullly írta...

Hát ja, sajna megvan még ennek a nehézsége, ahogyan BZ is írta a bejegyzésben.

Mindenesetre írni fogunk róla, ha valami előrelépésről hallanánk...

...addig meg jó gitártanulást, a hagyományos módszerrel! :)
(gondolom, azért érdekelt, mert benne vagy a dologban)