A GÉPSÉGSZALON ÚJ HELYRE KÖLTÖZÖTT! Ez a blogspotos felület már nem frissül - az újdonságokért, és a teljesen átemelt régi tartalomért látogasd meg az új oldalt és ha tetszik, mentsd el a kedvenceid közé! AZ ÚJ OLDALRA LÉPÉSHEZ KATTINTS IDE! - GEPSEGSZALON.HU

2010. március 8., hétfő

500 gigabájtos, USB-s, és nem szappan

Az LG-től egy elsőre igencsak nőkre kihegyezett dizájnnal rendelkező PC-s kiegészítőt kaptunk tesztelésre, méghozzá a HXD5 típusjellel ellátott külső merevlemezt.
Az apróság persze egyáltalán nem is olyan apró, az általunk megvizslatott darab 500GB kapacitású, de egyébként 250 és 320 gigabájtos változatokban is elérhető.

Azon hímnemű számítógéphasználó egyedeket, akik a színkombináció (fehér alapon világos-rózsaszín csík) láttán esetleg úgy gondolnák, ez mégsem nekik való, meg kell nyugtatnom: Az eszköz létezik még egy csomó másik színkombinációban, például fekete-ezüst vagy fekete-piros kiszerelésben is. A dizájn terén a színektől függetlenül az a közös, hogy mindegyik próbál elszakadni a "merevlemez egyenlő nagy szürke tömb" hiedelemtől.
A sorozat neve egyébként is "My Netbook Friend", amely egyébként tökéletesen jelzi, hogy mire a legalkalmasabb ez a kis eszköz. A netbookok háttértárai általában nem nagyságukról híresek, főleg az SSD-vel szerelteknél fogyhatunk ki könnyen a helyből, ez a kis, külső LG háttértár azonban könnyen bepakolható még egy apró mininotesz mellé is (ráadásul színben is passzolhat, hogy visszatérjünk kicsit a nőies vonalhoz). Tápellátását az USB kábelen keresztül kapja, így még azzal sem kell sok időt eltölteni, hogy üzembe helyezzük.

Elvben hátránynak lenne nevezhető, hogy csak USB2 kommunikációra képes, de az ár-érték viszonya és a netbookos, praktikus felhasználási területe miatt ez teljesen elég, egy ilyen apró kiegészítőnél irreális is lenne FireWire vagy SATA csatlakozóról álmodozni. Sebessége ennek megfelelő, több más USB-s külső HDD-vel összevetve is azt tapasztaltam, hogy az adatátvitel gyorsasága teljesen rendben van - csak a több gigabájtos fájlok írásakor volt észlelhető némi "gondolkodási idő", ilyenkor ugyanis a szoftverek 99 százalékos áttöltést jeleznek, ám ez még csak az USB-n átlőtt információ mennyiségét jelzik, a készülékházban a HDD-nek ilyenkor még 5-10 másodperc extra munka van hátra. Ez azonban szintén teljesen megszokott és várható ebben a kategóriában, ahol még az 500 GB-os modell is alig kerül többe 20 000 forintnál. Kiemelten ajánlott vétel mindenkinek, aki szeretné kicsit kibővíteni netbookja vagy notebookja tárolókapacitását, de a tesztek alapján otthoni gépünk és az iroda közötti, vagy hasonló jellegű "adat-utaztatásra" is a legkényelmesebb megoldások egyike.

Nincsenek megjegyzések: